FAQ Duurzaamheid

In dit FAQ-overzicht willen we enkele van de meest gestelde vragen beantwoorden over midocean als de duurzame keuze.


Duurzame materialen

RPET is een afkorting van Recycled Polyethylene Terephthalate of PET. Het is zowel een soort plastichars als een vorm van polyester. Het kan volledig worden gerecycled en in dat geval wordt het gerecycled polyethyleentereftalaat of RPET. RPET-materiaal kan worden gecertificeerd door een GRS-certificering.
Veel van onze producten zijn gemaakt van een bioplastic genaamd PLA, wat een afkorting is voor Poly Lactic Acid. Dit materiaal wordt meestal gemaakt van suikers en zetmeel uit maïs of biet. Hieruit wordt melkzuur gewonnen, waarna het wordt verwerkt tot granulaat. De producten kenmerken zich door hun sterkte en transparantie, maar ook door het feit dat ze 100% composteerbaar en voedselveilig zijn. Omdat PLA niet hittebestendig is, is het alleen geschikt voor koude dranken en etenswaren. De productie van PLA is zeer duurzaam doordat de CO2-uitstoot zo'n 75% minder is dan bij de productie van olieplastics. Het is ook gecertificeerd composteerbaar volgens EN-13432 en composteert binnen 90 dagen in een industriële installatie.

Certificaten

De Global Recycled Standard (GRS) is bedoeld voor bedrijven die producten met gerecycled materiaal maken en / of verkopen. De norm is van toepassing op de volledige supply chain en behandelt traceerbaarheid, milieueisen, sociale vereisten en etikettering.
GOTS (Global Organic Textile Standard) is ontwikkeld om biologisch katoen en andere biologisch geteelde vezels verder te produceren tot een duurzaam kledingstuk of textiel. De norm stelt eisen aan fabrieken met betrekking tot het gebruik van schadelijke chemicaliën. Daarnaast hebben fabrieken de plicht om een ​​duurzaam afvalwatersysteem te gebruiken en zuinig met water en energie om te gaan. Het bevat ook criteria met betrekking tot arbeidsomstandigheden die zijn gebaseerd op de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie, zoals het recht op vakbondsvrijheid en het recht op veilige en gezonde arbeidsomstandigheden.
OEKO-TEX Standard 100 is een keurmerk voor textiel, met strenge eisen voor residuen van zware metalen, schadelijke kleurstoffen en pesticiden. Om het keurmerk te verkrijgen wordt het textiel getest door onafhankelijke inspecteuren en mogen er geen schadelijke stoffen aanwezig zijn. Met name het verfproces zorgt ervoor dat deze schadelijke stoffen in de reguliere textielindustrie aanwezig zijn. Dit label zegt niets over eerlijke productie of over belasting van het milieu. Dit betekent dat stoffen met alleen het OEKO-TEX 100 keurmerk niet biologisch zijn.
Beide zijn getest op giftige stoffen en gevaarlijke chemicaliën. Je kan er dus zeker van zijn dat het veilig is voor mensen. OEKO-TEX is niet per se biologisch. Dit betekent dat het OEKO-TEX 100 label niet kijkt naar de impact op het milieu. GOTS stelt hier wel hoge eisen aan.

Uitleg van logo's

Dit geeft aan dat een object kan worden gerecycled, niet dat het object is gerecycled of zal worden geaccepteerd in alle inzamelingssystemen voor recycling. Soms wordt dit symbool gebruikt met een percentage in het midden om uit te leggen dat de verpakking een x% hoeveelheid gerecycled materiaal bevat.
Het 'kiemplant'-logo is een betrouwbaar label voor composteerbaarheid. Het logo en het certificaatnummer dat op het product is gedrukt, helpen bij de beslissing om een ​​product te kopen en een product(verpakking) weg te gooien. Biologisch afbreekbare en composteerbare producten moeten worden gecertificeerd volgens de normen EN 13432/14995. Onafhankelijke certificering door derden garandeert conformiteit van het product met de normen en certificeringsbepalingen waarnaar wordt verwezen.

Verklaring van duurzaamheid

Voor elk artikel in onze collectie stellen we een duurzaamheidsverklaring op. In deze verklaring benadrukken we details over materiaalinhoud, recyclebaarheid, handelsmerken van hulpbronnen, enz. van het artikel.

Voor veel items zijn deze verklaringen al beschikbaar en tegen eind 2022 kan je deze verklaringen voor onze gehele collectie op onze webshop vinden. Als je een verklaring nodig hebt en deze is nog niet zichtbaar in de webshop, vraag er dan naar bij jouw contactpersoon.

De duurzaamheidsverklaring is te vinden op de productpagina's op onze website. Je kunt de verklaring gemakkelijk terugvinden en downloaden onder het kopje 'documentatie'.

Verminderen / hergebruiken / recyclen

  • Verminderen betekent het minderen van middelen om de hoeveelheid afval die we creëren te minimaliseren.
  • Hergebruik verwijst naar het meerdere keren gebruiken van items.
  • Recyclen betekent een product een nieuwe bestemming geven in plaats van het weg te gooien.
We verminderen het gebruik van plastic door waar mogelijk plastic verpakkingen te vervangen door biologisch afbreekbaar of recyclebaar materiaal. Ook wordt het afvalplastic van onze productieafdeling ingezameld en naar een recyclingbedrijf gebracht. Voor het vervoeren van breekbare bestellingen recyclen we kartonnen dozen met een shredder om onze producten veilig te verzenden. Reduceren is een continu proces voor midocean.

We beseffen dat we zowel het gebruik als het verbruik van onze verpakkingen kunnen verbeteren. Daarom zetten we al stappen in de goede richting. Met het oog op de toekomst gebruiken we zo min mogelijk plastic bij onze verpakkingen.

Om onze verpakkingen duurzamer te maken wegen we altijd de impact op het milieu af tegen het transport van lege ruimte. Zo zijn we op dit moment op zoek naar alternatieven voor het vulmateriaal in onze verpakkingen voor bestellingen. We kijken ook naar de grootte van dozen om het product op een meer geschikte manier te verpakken en te vervoeren, waardoor het transport van lege ruimte in het algemeen wordt verminderd.

Als er toch plastic moet worden gebruikt (om hygiënische of transportredenen), hergebruiken we zoveel mogelijk bestaande verpakkingsmaterialen en/of proberen we een duurzamer alternatief te vinden.